12 вересня 2008 р.

Конституційний суд Іспанії відмовив баскам у референдумі про незалежність

Конституційний суд Іспанії відмовив регіональній владі Країни басків, автономній області на півночі Іберійського півострова, в проведенні опитування з проблеми незалежності від іспанської держави, передає Associated Press.

Парламент автономії басків ухвалив 28 червня 2008 р. рішення про проведення в жовтні опитування населення, що фактично відкривало шлях до суверенітету, зокрема, до скликання референдуму про незалежність регіону від Іспанії, що має законодавчу силу, вже наміченому басками на 2010 р..

У Конституційному суді Іспанії рішення баскського парламенту було оскаржене центральним урядом Іспанії. Воно звинуватило баскських політиків в сепаратизмі і порушенні Конституції, яка не передбачає вихід зі складу Іспанії її окремих регіонів.

Зі свого боку, уряд автономії заявив на початку вересня, що має намір закликати населення подати скаргу на Іспанію до Суду з прав людини в Страсбурзі, якщо Конституційний суд країни заборонить проведення референдуму.

Влада басків вважає, що "заборона порушує Європейську конвенцію з прав людини, що передбачає свободу мислення, слова і участі в політичному житті".

У даний час до коаліційного уряду Країни басків, населення якої складає 2,1 млн людей, входять представники трьох партій - Баскській націоналістичної партії (християнські демократи), Баскської солідарності (соціал-демократи) і Об'єднаної лівої коаліції (комуністи).

Після краху тоталітарної диктатури генерала Франсиско Франка (1892-1975) баскському регіону надали на початку 80-х років широкі автономні права, проте, нинішній баскський уряд, що знаходиться, на думку спостерігачів, під впливом націоналістів, вважає їх "обмеженими".

РБК

Немає коментарів: